Головна » 2014 » Червень » 27 » ЗА МИНУЛИЙ РІК 42% УКРАЇНЦІВ НЕ ПРОЧИТАЛИ ЖОДНОЇ КНИЖКИ – СОЦІОЛОГИ
14:39
ЗА МИНУЛИЙ РІК 42% УКРАЇНЦІВ НЕ ПРОЧИТАЛИ ЖОДНОЇ КНИЖКИ – СОЦІОЛОГИ

   42% українців у 2013 році не прочитали жодної книжки. Про це УНН повідомили в експертній компанії "Рro.mova", яка спільно з громадською організацією "Форум видавців" провела дослідження в межах проекту "Book platform".

За даними дослідників, у Росії такий показник становить 46%, у Британії – 34%, а в США – 19%.

Серед причин "не читання" названо надання переваги роботі, сім’ї та Інтернету, тобто відсутність потреби в ньому, а не обмеженість доступу до текстів. "58% опитаних сказали, що протягом останніх 12 місяців прочитали принаймні одну книжку обсягом понад 100 сторінок, а майже 12% зізналися, що не читають жодних текстів взагалі", – сказано в повідомленні.

Додамо, було опитано близько 2 тисяч людей віком від 16 років у всіх регіонах України.

Нагадаємо, віце-прем'єр-міністр О. Сич повідомив, що книги, які видаються в Україні, з початку наступного року можуть подорожчати приблизно на 30-40%.

Президент громадської організації «Форум видавців» Олександра Коваль, натомість, вважає, що відсутність попиту на книжку із браком доступу до нових книжок пов’язана напряму. Але на її думку, якщо раніше було достатньо просто вчасно поповнювати бібліотечні фонди, то тепер потрібно ухвалювати окрему державну програму.

«Зараз ніяких скоординованих програм нема. Є точкові проекти, які наразі є малоефективними. Програма, коли всі разом – одна ціль, вона буде ефективною», – говорить Олександра Коваль.

Перший заступник міністра культури Олеся Островська-Люта розповіла Радіо Свобода про початок співпраці із видавцями і громадськими організаціями щодо розробки державної політики у книжковій сфері. За її словами, зараз уся країна змушена економити, однак тут проблема не так у грошах, як у  механізмах їх розподілу. Наприклад, за українським законодавством, державні органи влади не можуть надавати грантове фінансування незалежним організаціям, а тільки тим, які діють у сфері їхнього управління.

«Вимога за тендерним законодавством закуповувати, наприклад, книги до бібліотек робить майже фатальною роботу самих бібліотек, книгозакупівлі дуже ускладнює. В результаті, бібліотеки не отримують можливості надавати читачам потрібні їм книги», – зазначає Островська-Люта.


 

Джерело: УННКИЇВ. 27 червня.


 

Категорія: Актуально! | Переглядів: 442 | Додав: Валентина | Теги: соціологічне опитування, українці не читають книг, форум видавців | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]