Головна » 2016 » Травень » 17 » Нові надходження до бібліотеки
10:52
Нові надходження до бібліотеки

 Шановні користувачі сайту! Запрошуємо вас відвідати читальну залу, де розміщено виставку нових надходжень  бібліотечного фонду. До вашої уваги анотований бібліографічних список літератури

Художня література

  1. Антологія української фантастики XIX ст. [Текст] / упорядник                Ю. Винничук. – Київ : КЕТС, 2015. – 608 с.

    Готична, або романтична фантастика в Україні виникла на основі давньої української літератури і народної міфології. Романтики захоплювалися казками й містикою і згодом міфічні істоти заполонили українську поезію і прозу. Українська народна демонологія набула такої популярності, що захопила не тільки українських, а й російських та польських письменників. Але ані в Росії, ані в Польщі не існувало такого багатства міфологічних образів і сюжетів. Класична фантастична проза в кожній європейській літературі виглядає по різному. Особливістю ж слов’янських літератур є те, що надприродне зображається з великою дозою гумору і тяжіє до фольклорного тлумачення фантастичних подій та образів.

 

  1. Винниченко, В. К. Оповідання; Краса і сила; Народний діяч  [Текст] / В. К. Винниченко; передм. М. Жулинського; упоряд., прим., та комент. С. Гальченка. – Київ : САКЦЕНТ ПЛЮС, 2015. – 800 с.​

    До видання увійшли найвідоміші оповідання Володимира Винниченка. Велика робота щодо ґрунтовного вивчення рукописів його творів та всіх прижиттєвих видань, до яких він був причетний, а також з’ясування історії кожної публікації була проведена вченими Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України за сприяння Української Вільної Академії Наук України у США. Особливістю цього видавництвом «Сакцент Плюс» щодо встановлення основного тексту творів.

Книга призначена для широкого кола читачів.

 

  1. Гоян, Я. П. Гірська Орлиця [Текст] : есе / Я. П. Гоян. – Київ : Веселка, 2015. – 311 с. : іл.

    Величаво пливе через Україну і Європу ріка-письменство української класики, а в ній нуртує геніальне художнє слово Ольги Кобилянської – Дочки України, любовно названої нацією – «Гірська Орлиця». Образ цей поетичний – «Гірська Орлиця» - обрав для назви своєї нової книжки-есе письменник Ярема Гоян, заслужений діяч мистецтв України.

 

  1. Єшкілєв, В. Л. Шлях Богомола; Імператор повені [Текст] : романи / В. Єшкілєв. – Харків : Бібліоколектор, 2015. – 411 с.

    Середина IX століття. Східна Європа охоплена війнами. Праукраїнські племена під тиском Хазарії та служителів демонічного божества, знаного під іменем Богомола, відступають на Захід. Але й на землях їхньої нової батьківщини – Прикарпаття – ворог не залишає їх у спокої. З глибин віків виринає містичний спадок магів, що загрожує всьому сущому. Хоча події, описані у романі «Шлях Богомола» відбулися понад тисячоліття тому, їх відлуння ще й досі можна почути у легендах та переказах гірських народів, у шепотінні вітрів на перевалах.

    Події в романі «Імператор повені» відбуваються на сім століть пізніше. Богиня Карна (мати Богомола) не полишає у спокої наш світ. Герой роману несподівано для себе стає обраним воїном, якому судилося протистояти древній і могутній Викрадачці Немовлят. Автор з тонкою іронією змальовує мандри героя світами. Адже хоча часи й змінюються, проте злодійський світ на ім’я Опадло все ще десь поряд з нами.

 

  1. Коломійчук, Б. В. Таємниця Єви [Текст] : детективні оповідання / Б. В. Коломійчук. – Харків : Факт, 2015. – 249 с.

    «Таємниця Єви» – збірка авантюрних та детективних оповідань, події в яких відбуваються переважно на початку XX століття. Тут і блискуче розслідування львівського комісара Вістовіча, і легенда замку графа Шенборна, і звичайно ж нова спроба розгадати таємницю жіночого світу…

 

  1. Кулішенко, Г. І. Дерева нашої юності шумлять !.. [Текст] : спогади, вірші, пісні, документи, світлини / Г. І. Кулішенко. – 2-е вид., перероб. – Київ : Криниця, 2015. – 240 с. : іл.

    До книги ввійшли записи різних років, самобутні вірші, роздуми, популярні пісні, улюблені вислови тощо. На її сторінках оживають яскраві, а головне не вигадані риси світогляду і характерів селян та української сільської інтелігенції 1020-х – 1980-х р.р., і саме на Лівобережжі за часів радянської влади, НЕП, колективізація, голодомор, Друга світова війна. Той час і ті люди вже стали історією, яку ми прагнемо знати, зберегти і передати наступним поколінням українців, щоб не забути її гіркі і світлі уроки.

 

  1. Литовченко, Т. І. Шалені шахи [Текст] / Т. І. Литовченко, О. О. Литовченко. – Харків : Фоліо, 2015. – 315 с.

    Що наше життя? Гра!.. Для одних – карколомна шахова партія, для інших – протиборство держав і князівств, владних осіб та спадкоємців величезних станів, католиків та православних. Настав час розпочинати чергову партію. У великій грі життями, немов живі шахові фігури, зійшлися князі Василь Констянтин Острозький і Дмитро Сангушко, княгині Беата Костелецька-Острозькка і Гальшка Острозька, очільники перших козацьких повстань Криштоф Косинський і Северин Наливайко зі своїм братом Дем’яном, корорлі Стефан Баторій і Сигізмунд III Ваза, королева Анна Ягеллонка, полководець Станіслав Жолкевський.

 

  1. Положій, Є. В. Риб’ячі діти [Текст] / Є. В. Положій. – Харків : Фоліо, 2015. – 287 с.

    Якщо ми закриваємо очі на буденне щоденне вбивство бродячих тварин, то рано чи пізно з такою ж легкістю і банальністю люди почнуть вбивати одне одного. Себто так уже і сталося в Україні. «Риб’ячі діти» - це історія білої бродячої собаки, яка має безліч імен і одне бажання – врятувати своїх цуценят. Герої книги – Художник, Пацанчик, Краєзнавець, Танцівниця, Священник, Директор Цвинтяря, Мер, Ветеран, Дівчинка, Собаколов – рятують і знищують, відкривають крематорій і знімають кіно, гублять десятиріччя і колекціонують миті, одвічно шукають шпаринку між невблаганними коліщатками часу, балансуючи між плинністю сучасного світу і меморіалами минулого. Зрештою, кожного з них (кожного з нас) настигає свій персональний Снайпер.

Ця книжка про людей та країни, що минають.

 

Історія України. Київщина

  1. Гирич, І. Б. Київ : люди і будинки [Текст] / І. Б. Гирич. – Київ : Либідь, 2015. – 432 с. : іл.

    Вигадлива мандрівка нашою столицею репрезентує калейдоскоп визначних осіб і прикметних під історико-мистецьким оглядом будівель. Акцентовано на внескові у формування українського обличчя Києва тих постатей, хто боронив самобутнє місто від великодержавної культурної експансії. ьЗавдяки висвітленню історичної взаємодії спільноти («люди») і урбанізованого простору («будинки») видатні імена вписано в неповторний київський ландшафт, що унаочнено безліччю оригінальних світлин.

    Для широкого читацького загалу.

 

  1. Грушевський, М. Твори у 50 т. [Текст] / М. Грушевський. – Львів : Світ, 2002. –

Т. 10. Кн. I. Серія : Історичні студії та розвідки (1924-1930) / упорядник О. Юркова. – 2015. – 600 с.

Т. 10. Кн. II. Серія : Історичні студії та розвідки (1930-1934); серія : Рецензії та огляди (1924-1930) / упоряд. О. Юркова. – 2015. – 552 с.

Т. 22. – Нарис історії українського народу / упоряд. І. Гирич, В. Кавунник. – 2015. – 568 с. – (Монографічні історичні праці).

Т. 46. Кн. I. – Рецензії на праці Михайла Грушевського (1890-1914) / упорядник В. Тельвак. – 2015. – 632 с. – (Допоміжні матеріали: довідники, покажчики, архіви).

Т. 46. Кн. II. – Рецензії на праці Михайла Грушевського (1915 – 1938) / упоряд. В. Тельвак. – 2015. – 512 с. – (Допоміжні матеріали: довідники, покажчики, архіви).

    Багатотомне видання розраховане на істориків, соціологів, етнографів, археологів та всіх, хто цікавиться історією України.

 

  1. «Згадайте, братія моя…» : Київ Тараса Шевченка [Текст] / Т. Чуйко, Н. Орлова, О. Карпенко та ін. – Київ : Либідь, 2015. – 236 с. : іл.

    Які особистості оточували Тараса Шевченка під час його приїздів до Києва – міста, котре він щиро любив та оспівував як поет і художник? Близько 40 нарисів розкривають життєвий шлях тих, кому випало бути друзями, колегами, а то й недругами національного генія. Численні ілюстрації дають уявлення про тодішнє обличчя Києва.

 

  1. Україна – європейська країна [Текст] / автор-укладач С. Чайковський. – Київ : Балтія-Друк, 2015. – 124 с. : іл. – укр., та англ. Мовами.

    Яскраве видання, у якому статті з історії нашої держави проілюстровані унікальними експонатами зі знаменитої скарбниці – Національного музею історії України, не залишиться непоміченим у світі книжкових новинок. Розповідь доповнюють факсимільні копії цікавих історичних документів з фондів музею. Видання розраховане на широке коло читачів.

 

  1. Українське козацтво [Текст] / автор-укладач Б. Черкас. – Харків : Фактор-Друк, 2015. – 200 с. : іл.

    У багатовіковій історії України практично неможливо відшукати будь-яке інше явище соціально-політичного характеру, яке за своєю значущістю хоча б віддалено можна було порівняти з феноменом українського козацтва.

    У даному науково-популярному виданні одночасно з розробками суто академічного характеру, які мають складну систему аргументації та супроводжуються громіздким науково-допоміжним апаратом, увазі сучасного читача пропонуються й більш легкі для сприйняття широким загалом науково-популярні версії, у яких доступність викладу наразі не суперечить академізму, присутньому у виборі й трактуванні фактажу.

 

Видатні українці

  1. Духопельников, В. Володимир Великий [Текст] / В. Духопельников. – Харків : ПЕТ, 2015. – 128 с.

    Ніхто з перших київських князів не залишив про себе таку пам'ять, як  Володимир Великий. Про нього і час його правління на Русі, коли держава досягла вершин своєї могутності, народ створював билини, оповіді та пісні. Він хрестив Русь і таким чином встановив спадкоємний зв'язок з Візантією, яка була на той час центром європейської культури та освіти.

 

  1. Загребельний, М. П. Сергій Параджанов [Текст] / М. П. Загребельний; пер. з рос. М. В. Кракан. – Харків : Бібколектор, 2015. – 126 с.

    Сергій Параджанов – особистість в непересічна усьому, починаючи з походження (в енциклопедичному словнику його називають «грузинським і українським режисером вірменського походження») і закінчуючи усім його життям. У середині 1960-х він увірвався в світовий кінематограф фільмом «Тіні забутих предків», і з того часу про нього не припиняють говорити. Ексцентричний, непередбачуваний, епатажний Параджанов не бажав і не міг жити «за правилами». Зрозуміло, що багатьом це не подобалось. Як сказав сам режисер, влада викреслила його з життя на 15 років – його то саджали до в’язниці, то просто не давали працювати. І все-таки він вижив і продовжив творити.

 

  1. Згурська, М. Микола Амосов [Текст] / М. Згурська; пер. з рос. Л. Кіцила. – Харків : ПЕТ, 2015. – 128 с.

    Микола Амосов – хірург, який врятував тисячі життів; новатор, який відкрив нові шляхи в хірургії легенів та серця та створив нову науку – біокібернетику; вчитель багатьох хірургів; оригінальний мислитель; пропагандист здорового способу життя.

 

  1. Коляда, І. Володимир Сосюра [Текст] / І. Коляда., Ю. Коляда. – Харків : ТОВ «Бібколектор», 2015. – 119 с.

    Доля видатного українського лірика, лауреата Шевченківської премії 1963 року Володимира Сосюри тісно пов’язана з подіями Жовтневої революції і громадянської війни в Україні, громадянськими та літературним життями 20 – 50-х років XX століття. Його творчий шлях був драматичним. Якщо пешим збіркам Сосюри притаманна романтика боротьби й кохання, то пізніше він відчуває внутрішнє роздвоєння («комунар і націоналіст»), неможливість поєднати відданість революції з почуттям національного обов’язку. У 1951 році, за вірш «Любіть Україну», перестали друкувати його твори. І сьогодні яскрава щира поезія В. Сосюри має багато шанувальників, як і раніше, вона чарує своєю задушевністю, теплотою і правдивістю почуттів.

 

  1. Коляда, І. Максим Рильський [Текст] / І. Коляда., Ю. Коляда. – Харків : ТОВ «Бібколектор», 2015. – 120 с.

    Видатний український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч, академік АН України понад 50 років працював у літературі і залишив нам велику спадщину. «Поет – це людина, що палко любить слово, як найголовнішу зброю», – говорив Рильський, і він дійсно був «володарем слів ясних і мудрих». Його поезії сповнені щирістю, відвертістю, понизані мотивами любові до усього сущого. «Читачу! Поглянь, усміхнись: я твій, я не вмер, я живий!» – ці слова спадають на думку, коли читаєш безсмертні вірші Максима Тадейовича Рильського.

  1. Коляда, І. Микола Лисенко [Текст] / І. Коляда., Ю. Коляда, С. Вергун. – Харків : ПЕТ, 2015. – 128 с.

    Видатний український композитор, піаніст, диригент, педагог, збирач пісенного фольклору та громадський діяч Микола Лисенко створив численні аранжування народної музики для голосу й фортепіано, для хору та мішаного складу, а також написану значну кількість творів на слова Т. Шевченка. Лисенко заслужено вважається засновником української національної музики. Суттєву роль у цьому відіграє як його композиторська,Ю так і етнографічна діяльність.

 

  1. Шевчук, С. Сергій Корольов [Текст] / С. Шевчук; пер. з рос. Н. Сидорової. – Харків : ПЕТ, 2015. – 128 с.

    Сергій Корольов – один із видатних вчених XX століття, який по праву вважається батьком радянської космонавтики. Перший штучний супутник Землі, запуски автоматичних міжпланетних станцій на Місяць, створення кораблів «Восток» і «Восход», політ першої людини в космос – ось далеко не повний перелік задуманого і здійсненого генеральним конструктором, великим вченим, людиною, яка стала відомою у всьому світі тільки після смерті.

 

Культура. Мистецтво

  1. Нікітенко, Н. М. Бароко Софії Київської [Текст] / Н. М. Нікітенко. – Київ : Либідь, 2015. – 272 с. : іл.

    Софія Київська перебуває в епіцентрі національної історії впродовж більш як тисячоліття. Софію традиційно розглядають як давньоруську пам’ятку, проте вона є також унікальним історичним джерелом щодо доби Бароко. Авторка відкриває читачеві Софію Київську в незвичному ракурсі – як грандіозному пам’ятку цієї доби, пов’язаної з доленосними для народу України. Книжку багато ілюстровано: тут і види архітектурного комплексу Софії, і зразки її монументального та станкового живопису, і раритети собору.

 

  1. Полянський, Т. В. Традиційний джаз [Текст] / Т. В. Полянський. – Київ : Музична Україна, 2015. – 336 с. : іл.; ноти.

    Видання висвітлює ранні етапи розвитку джазу, які об’єднує поняття «традиційний джаз», розглядає його перші стилістичні різновиди та найбільш важливі виражальні засоби. В розділі «Глосарій» дається тлумачення специфічних термінів з лексикона джазу, яку зустрічаються в тексті. У розділі «Нотні додатки» представлено музично-ілюстративний матеріал, що раніше не публікувався.

  1. Попович, М. В. Культура [Текст] : ілюстр. енциклопедія України / М. В. Попович. – Київ : Балтія-Друк, 2015. – 184 с. : іл. – рос. мова.

    В енциклопедії представлено культурне багатство України від VI-III ст. до н. е до XX ст.

 

Літературознавство

  1. Преварська, М. І. Українські поети [Текст] : довідник / М. І. Преварська. – Київ : Велес, 2015. – 288 с.

    Довідник подає біографічні дані, огляди творчості, перелік основних творів та додаткову літературу про українських поетів-класиків, а також про сучасних українських поетів.

    Для полегшення орієнтації у літературних процесах та поетичній творчості у довіднику вміщено статті про початок віршової літератури в Україні, усну народну творчість, теорію віршування.

 

  1. Самі про себе [Текст] : автобіографії українських митців 1920-х років / упорядник Р. Мовчан. – Київ : Видавництво «Кліо», 2015. – 640 с. : фото.

    Цей документальний збірник підготовлено на основі архівних матеріалів, раритетних видань. Усього репрезентовано 105 українських митців, чиї автобіографії пощастило розшукати і вони виявилися цікавими. Більшість із них публікуються уперше, і майже всі датовані 1920-ми роками.

    Книжка покликана стати надійним помічником для науковців, викладачів, студентів, зацікавлених читачів у пізнанні й дослідженні складної неоднозначної доби «Розстріляного відродження», образ якої вона доповнить та увиразить багатьма невідомими персоналіями, фактами, деталями, автентичним колоритом.

Укладач: зав. бібліотеки В. М. Короткевич

 

Категорія: Виставки | Переглядів: 559 | Додав: Валентина | Теги: нові надходження до бібліотеки | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]