Головна » 2016 » Квітень » 25 » До 30-роковини з дня вибуху на ЧАЕС
13:17
До 30-роковини з дня вибуху на ЧАЕС

21 квітня 2016 року у загальноміському бібліотечно-інформаційному центрі відбулася презентація унікального архітектурного путівника Славутичем.

Подія відбулася за участі Євгенії Губкіної, авторки путівника, харківської дослідниці, кураторки архітектурних і мистецьких проектів, просвітницьких акцій та заходів, та Філіппа Мойзера, доктора архітектури, головного архітектора в Meuser Architekten GmbH, політичного радника сенатора з розвитку міста Берлін, видавця та автора видавництва DOM Publishers.

Презентація розпочалася із виступа Філіппа Мойзера, який розповів про власну книгу «Сейсмічний модернізм. Архітектура і житлобудівництво радянського Ташкенту». Після трагічних подій, пов’язаних з землетрусом, Ташкент став обличчям сейсмічного модернізму – природна катастрофа ініціювала кардинальне  оновлення міської структури. Цікава розповідь Філіппа захопила присутніх не лише новою інформацією, невідомими фактами з  архітектурної реконструкції Ташкенту, але й тим, що є дещо спільне в історії будівництва нового Ташкенту та Славутича. Адже обидва міста є прикладом унікальної радянської архітектури та планового містобудування, побудовані внаслідок трагічних подій.

Презентацію продовжила Євгенія Губікіна, яка підкреслила, що Архітектурний путівник надає критичний аналіз унікальної пізньої радянської архітектури і містобудування в контексті епохи Перебудови. Презентуючи путівник, Євгенія зазначила, що тема Славутича вельми актуальна, місто є унікальним прикладом постмодерністської архітектури й одночасно яскраво демонструє соціалістичну радянську парадигму і регіональний вплив Кавказу, Балтії та Росії. Після низки запитань та нетривалого обговорення існуючих нині архітектурних проблем міста Славутича, присутні звернулися до пані Євгенії із проханням провести архітектурну екскурсію Славутичем під час Літньої міждисциплінарної школи, що відбудеться вже у червні-липні цього року у нашому місті. Авторка і кураторка Літньої школи люб’язно погодилася.

Власне, ідея видати Архітектурний путівник Славутич, виникла у 2013 році у Філіппа Мойзера. Видання книги стало можливим завдяки плідній співпраці Євгенії Губкіної зі Славутицькою міською радою, Краєзнавчим музеєм міста Славутича та Чорнобильської АЕС, низкою фотографів та активних мешканців міста. Саме тому, на знак подяки усім мешканцям міста по завершенні презентації Євгенія та Філіпп подарували по одному примірнику цієї унікальної книги усім навчальним закладам міста, міському музею та бібліотекам. Кожну книгу авторка підписала, побажавши усього найкращого славутичанам.

 

Джерело: http://slavmmc.at.ua/

Категорія: Заходи | Переглядів: 460 | Додав: Валентина | Теги: презентація книги | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]