Головна » 2015 » Листопад » 6 » День української писемності та мови
14:52
День української писемності та мови

     Нетлінним скарбом століть

називають національну мову і літературу

скарбом, що передається від покоління до покоління,

що об’єднує минуле й прийдешнє.

 

День української писемності та мови — свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем — це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця — послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.

Нестор Літописець народився близько 1056 р. помер близько 1114 — преподобний, київський літописець та письменник-агіограф. З 1073 – чернець Києво-Печерського монастиря. Автор «Житій святих князів Бориса і Гліба та Феодосія Печерського». Вважається упорядником (за іншою версією автором) «Повісті врем'яних літ». Помер і похований у Києво-Печерському монастирі.

Свято встановлено 9 листопада 1997 року, коли Президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови». В Указі зазначено: «Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця».

У день української писемності та мови стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. Цей унікальний мовний марафон був з ініційований великим українським меценатом і громадським діячем Петром Яциком, який усе життя прожив у Канаді, але завжди пам’ятав про рідну землю.

Після здобуття незалежності він часто приїздив до України. Мовна ситуація в Україні дуже непокоїла Петра Яцика, бо він був переконаний, що є мова — є й держава, немає мови — немає держави. Так народилася ідея конкурсу з української мови для української ж молоді. Рік від року конкурс набуває популярності, бо головна мета цього мовного змагання — утверджувати державний статус української мови, підносити її престиж.

Категорія: Актуально! | Переглядів: 421 | Додав: Валентина | Теги: День української писемності та мови | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]