Головна » 2018 » Травень » 7 » 8 травня - День Пам'яті та примирення
13:09
8 травня - День Пам'яті та примирення

Україна разом із багатьма країнами Європи

8 травня відзначає як День пам’яті та примирення.

Данину пам'яті всіх жертв Другої світової війни віддають у всьому світі і Генеральна Асамблея ООН у 2004 році ухвалила резолюцію, в якій проголосила 8 і 9 травня Днями пам’яті та примирення.

Державам-членам ООН, неурядовим організаціям, крім святкування своїх Днів Перемоги чи Визволення, рекомендовано також щороку відзначати один або два дні як Дні пам’яті всім жертвам війни. Український інститут національної пам'яті щороку готує інформацію до 8 і 9 травня, розповідаючи про історії звичайних людей, вшановуючи подвиг кожного українця у наближенні миру та спокою.

Україна зазнала значних втрат внаслідок війни. Під час бойових дій та в полоні загинуло від трьох до чотирьох мільйонів військових, підпільників і цивільних, від чотирьох до п’яти мільйонів цивільних загинуло через окупаційний терор та голод у тилу,близько п’яти мільйонів жителів були евакуйовані або примусово вивезені до Росії та Німеччини, частина з них не повернулася на батьківщину. Загальні втрати України у тій війні оцінюються у 8-10 мільйонів життів. Кількість українських жертв можна порівняти із населенням сучасної Австрії.

Українці боролися проти Гітлера та його союзників у арміях Польщі та СРСР, Канади і Франції, Сполучених Штатів Америки та Чехословаччини, на фронтах Європи, Північної Африки та Південно-Східної Азії, на Тихому та Атлантичному океанах.

Символом відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги став червоний мак, як і в багатьох країнах Європи. Червоний мак (англ. – remembrance poppy) – міжнародний символ пам'яті жертв Першої світової війни, а згодом – жертв усіх військових та цивільних збройних конфліктів, починаючи із 1914 року.

Символ маку присутній і в українській фольклорній традиції – за легендами, маки зацвітали так, де пролилася козацька кров.

До цього свята бібліотека ліцею оформила тематичну книжкову вистаку та запрошує всіх бажаючих ознайомитися з художньою літературою, яка є в наявності фонду.

Категорія: Заходи | Переглядів: 501 | Додав: liceumbibl | Теги: День перемоги, книжкова виставка, 8 травня - День Пам'яті та примирен | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]