Головна » 2015 » Листопад » 19 » Міжнародний день відмови від паління
16:47
Міжнародний день відмови від паління

 Міжнародний день відмови від паління (No Smoking Day) — відзначається щорічно в третій четвер листопада в більшості країн світу. Встановлений Американським онкологічним товариством (American Cancer Society) в 1977 році.

Нарешті боротьба з цією згубною звичкою набуває цілком конкретних обрисів, адже ще буквально кілька десятиліть тому не можна було просунутися далі простих слів. Виною цьому було практично непробивне лобі тютюнових виробників і їх елементарна жадібність.

За даними проекту DilovaMova.com, дуже символічно, що Міжнародний день відмови від паління своїми витоками сягає к Американській землі, континенту, з якого і почалося це тотальне горе - звички тютюнопаління. 

У далекому 1977-му році цей день, вивчивши сумну статистику по цій темі, встановило онкологічне співтовариство Сполучених Штатів Америки. Було запропоновано відзначати його щорічно в кожен третій четвер місяця листопада. Незабаром до цієї корисної ініціативи стали приєднуватися у всьому світі. А пізніше, в 1988-му році, за пропозицією Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (резолюцією № WHA 42.19) виник молодший брат цього Міжнародного дня - Всесвітній день без тютюну, який зараз відзначається 31-го травня.

Статистика ВООЗ дуже сумна. Епідемія тютюнопаління в XX-му столітті забрала з життя понад 100-о мільйонів чоловік. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я 90% смертей від раку легенів, 75% - від хронічного бронхіту і 25% - від ішемічної хвороби серця обумовлені паліннямУ XXI-му столітті ця цифра може вирости на порядок. Близько 63-х % всіх смертей на землі відбувається через неінфекційні захворювання. Тютюнопаління в цій страшній статистиці займає стійку позицію лідера.

Деякі люди не усвідомлюють всієї тяжкості наслідків від вживання тютюну для свого здоров’я і здоров’я своїх дітей. У більшості випадків це є результатом відсутності переконливої інформації з даної теми, а так само наслідки інформаційної протидії з боку тютюнових компаній. У зв’язку з цим ВООЗ та ряд міжнародних громадських та медичних організацій, пропонують урядам країн, що приєднуються до цієї боротьби захищати політику своєї суспільної охорони здоров’я від будь-яких інтересів тютюнової промисловості, прийняття податкових і цінових заходів по скороченню попиту на тютюнові вироби, законодавчий захист своїх співгромадян від впливу тютюнового диму. Крім того пропонуються прямі державні регуляторні дії з контролю над складом тютюнових виробів і їх публічного оприлюднення. Заходи з регулювання маркування та упаковки тютюнових виробів, з метою попередження людей про небезпеку цієї шкідливої звички. Заборона стимулювання продажів і реклами, а також можливості спонсорства тютюнових компаній. Повсюдне надання кваліфікованої допомоги тим, хто вирішив позбутися від цієї шкідливої звички.

В 2015 році Міжнародний день відмови від паління припадає на 19 листопада.

Категорія: Актуально! | Переглядів: 467 | Додав: Валентина | Теги: Міжнародний день відмови від тютюно | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]