Головна » 2016 » Лютий » 2 » 2 лютого - День Бабака в Україні
17:19
2 лютого - День Бабака в Україні

  День Бабака - одна з найпопулярніших традицій США, що полягає у визначенні тривалості і погідності весни за поведінкою спеціально "призначеного" бабака. Відзначається щороку 2 лютого. Коріння традиції визначення погоди за поведінкою тварин притаманне культурам багатьох народів світу. Схожі традиції на День бабака в Європі сягають сивої давнини. Так, ще в Римській імперії 2 лютого відзначали День їжака. У Німеччині роль їжака відігравав борсук. 
     Древні римляни будували свій метеорологічний прогноз на поведінці розбудженого бабака, який бачив чи не бачив свою тінь і відповідно реагував. Якщо день похмурий, бабак не бачить своєї тіні і не повертається до своєї нори - отже йде рання весна. Якщо він бачить свою тінь то лізе спати назад до нори  - отже буде ще кілька морозних тижнів.  Ця традиція була занесена і в Україну. В Україні зараз "діють" два бабаки-"метеорологи" - слобожанський Тимко (живе на біостанції Харківського національного університету ім. В.Каразина в с. Гайдари, Харківщина) і галицький Мишко (з 2009 р. живе у Львівському дитячому еколого-натуралістичному центрі). 

     Так, сьогодні, 2 лютого 2016 року, на біостанції Харківського національного університету у містечку Гайдари розбудили бабака Тимка, аби той навіщував – коли чекати весни. Тимко своєї тіні не побачив, адже сьогодні у Харкові похмура погода, тому працівники біостанції жартують "весна вже прийшла". Втім, додають, що холоди ще до України повернуться.

 

Більше читайте тут:

 http://tsn.ua/tsikavinki/scho-za-den-babaka-ta-yak-vin-pov-yazaniy-z-ukrayinoyu-infografika-583112.html

 

Категорія: Актуально! | Переглядів: 443 | Додав: Валентина | Теги: день бабака | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 Яна  
0

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]